Geschiedenis

De Groene Weyde was blijkbaar in vroegere tijden een populaire naam voor horeca gelegenheden. Er zijn vooral In Groningen en Friesland nog steeds een aantal cafés, restaurants en/of hotels met deze naam o.a. op Terschelling, Bolsward, Appingedam en ook in de stad Groningen.

Tussen 1608 en 1624 werd de stad Groningen uitgebreid richting het noorden en werd de tweede stadsmuur in een stervorm rond de stad gebouwd.

hobart3
Buiten de Ebbingepoort verrees een herberg met de naam: “De Groene Weyde”.

hobart4De tweede stadsmuur werd afgebroken rond 1874 en het Noorderplantsoen is een overblijfsel van de grachtengordel uit die tijd. Ook de oude herberg werd afgebroken, het huidige  pand waarin De Groene Weyde nu is gevestigd, is in 1903/1904 in jugendstil gebouwd op dezelfde plaats waar het oude pand tot ongeveer 1902 heeft gestaan.

Het Victoria & Albert Museum in Londen bezit nog een zilveren zweep met een handvat  met een inscriptie dat luidt: “Willem Warren fecit”, “Deze zweep is op den 20en augustus 1798 ten huize van de Castelein Ruiert Schattenberg in de Groene Weydecropped-geschiedenis-ineen-2.jpg bij Groningen door een gezelschap van liefhebbers aan den eigenaar van het hardstdravende Paard praesent gedaan”. (Willem Warren is een bekende zilversmit uit de 18de eeuw). Ruiert Schattenberg was dus een paardenliefhebber en organiseerde op de korreweg harddraaf wedstrijden, deelnemers konden hun paarden stallen in de schuur behorende bij herberg De Groene Weyde waar wel ruimte was voor 60 paarden daarnaast was er ook nog een wagenhuis, een kolfbaan en een groot hof.

Om de link met paarden door te trekken, de Groene Weyde was een vertrek en eindpunt voor trekschuiten. Een route ging door het inmiddels in de stad gedempte boterdiep en via de achterkant van de Groene Weyde konden reizigers de Nieuwe Ebbingestraat aan de voorkant bereiken. Ook de scheepsjagers kwamen binnen, zij konden de trekpaarden verwisselen en het tolgeld wat geheven werd voor de waterwegen aan de herbergier afstaan.

trekschuit

Met de Marnedienst werd het openbaar vervoer connectie in stand gehouden. De Marnedienst verzorgde busvervoer vanuit de stad naar Zoutkamp, Lauwersoog, Pieterburen en ander plaatsen in deze omgeving. Het eindstation was voor het café aan de Nieuwe Ebbingestraat en zo vervulde De Groene Weyde ook een functie als wachtkamer.  Vanaf 1953 vertrokken de bussen vanaf een nieuw busstation aan de bedumerweg  maar inmiddels is ook dit alweer verledentijd. De voormalige wachtkamer staat er echter nog wel.

cropped-De-Dion-Bouton-bus.jpgDe Groene Weyde werd een Restaurant daarna Café-Billard en in 1997  evolueerde het voor de aanvang van de 21ste eeuw naar een  Bourgondisch Eetcafé.

Beno Hofman heeft in 2010 in zijn programma “Beno’s Stad” een uitzending gewijd aan de geschiedenis van de Groene Weyde. Klik op onderstaande link om een ingekort impressie van de uitzending te bekijken.

benos-stad-groene-weyde

of kijk via youtube

https://www.youtube.com/watch?v=D9huB3FG0sc